The Jobs Of The Future And How Fancy We Shall Sound And Innovate In Titles

21.04.2021

Представете си как изглеждаха позициите за работа преди 15 год., имахме си стажант, специалист, експерт, технолог, мениджър, директор и т.н. А сега си припомнете как звучат някои от най-странните професии, които сте чували, например Scrum Master, Technology “Crafter”, Digital Evangelist, ако не сте в ИТ сферата със сигурност ще се съгласите, че звучат странно.

Поколенията “Milenium” и “Z”, търсят интересни професии и признания, които да прилягат и да събират в едно техните интереси, хобита и т.н.

От Employer Branding гледна точка: Битката за таланти и кадри е огромна, именно заради това специалистите по Човешки ресурси започват да преименуват различни професии, за да привлекат младите и по-иновативни специалисти по-лесно.

Wizard of Light Bulb Moments: 

Накратко Маркетинг мениджър, по-интересното обаче е, че в ИТ сферата все по-често виждаме думичката “магьосник” като допълнение към някоя от професиите. 

Marketing rock-star:

Още една интересна позиция в сферата на маркетинга, която сме сигурни, че за по-младите поколения би представлявала интерес дори само заради името си.

New Media Guru: 

С по-прости думи мениджър по дигиталния маркетинг. Тук честно казано очакваме още по-иновативни и смели професии, имайки предвид, че сферата на дигиталния маркетинг ще се развива още по-бурно през следващите години.

Dream Alchemist: 

Или иначе казано ръководител на криейтив екипа.

Chief Inspiration Officer:

Неговата роля по същество е да насърчава вярата в компанията и вътрешната приемственост на нейните ценности.

Accounting Ninja, Sales Ninja:

Позициите с думата “нинджа” вече все по-често се срещат в различни индустрии, като в случая заменят традиционният “Финансов Мениджър” и “Изпълнителен директор по продажбите”. Едно от интересните определения за работата на счетоводната нинджа, които прочетохме е, че той всъщност се опитва да накара числата да звучат по-секси, отколкото всъщност са. 

Corporate magician:

Неговата основна дейност би била да превръща търговските изложения, в които компанията взима участие в истински магически спектакъл.

Повече по темата, може да прочетете в статията ни в Economy.bg, с която предизвикахмe редица топ мениджъри от компании като TESY, Raiffeisenbank, DHL, Top Employers Institute да отговорят на въпроса “Какви нови професии се появиха през последните 5 години”. Статията е част от медииното партньорство между виртуалният форум B Talks и Economy.

Сега се опитайте да си представите как ще изглеждат след 15 год.? 

Футуристката, Cathy Hackl, основател на  Futures Intelligence Group, заедно с Lily Snyder отправят поглед в бъдещето, за да ни подскажат, че може би уменията, от които се нуждаем днес, няма да са тези, които ще използваме утре. Разбира се, това е повече от предвидимо, имайки предвид факта, че дигиталният прогрес през последните няколко десетилетия вече промени начина, по който работим. И макар да причини изчезването на някои работни места, той доведе до създаването на цели нови индустрии и много нови професии. В тази връзка е напълно вероятно това да се случи и през следващите години. Бързо развиващите се технологии силно ще повлияят на кариерното ни развитие и на това, което ще работим в бъдеще. 

Lunar Food Scientist: 

Работата на Лунния хранителен технолог. се доближава до тази на обикновения хранителен технолог, само че лунният трябва да го прави на луната или за нея. Нека го погледнем така, транспортирането на обекти в космоса струва много пари, за това би било страхотно, ако космонавтите могат да отглеждат храната си сами, така ще могат да остават в космоса и за по-дълго. По време на карантината заради пандемията от КОВИД 19, един учен от НАСА, Макс Колман, започва да отглежда репички у дома си, за да помогне на астронавтите да отглеждат храна на Луната.

Истината е, че вече дори това не е толкова фантастично. Знаете ли, че Илон Мъск спечели тръжна процедура на НАСА. Те са избрали SpaceX да построи космически кораб от следващо поколение, който ще върне хората на луната.

Brainpower Coach:

Друга позиция, която двете футуроложки разглеждат в статията си, и която също звучи толкова интересно. Представете си, че в обедната почивка отивате до своя Brainpower Coach, за да сте сигурни, че работите с максимален познавателен капацитет. Треньорите по brainpower ще имат смесен набор от умения, диетолог, личен треньор, психолог и т.н.. Те ще използват тактики като упражнения за мозъчни тренировки (в едно проучване е показано, че намаляват деменцията с 29%) и позитивно мислене, за да помогнат на служителите да се чувстват по-добре на работно си място. 

Главен директор по реалността:

Изключително екзотична професия за 19 и 20 век, но не и за 21-ви.  Виртуална реалност, добавена реалност - бъдещето съдържа множество различни реалности. Всъщност много компании вече се потапят в различни реалности като виртуалната линия грим на L’Oreal, дигиталните дрехи на Gucci. Тъй като компаниите се разширяват в различни реалности в множество платформи, те ще се нуждаят от някой, който да следи всичко това. Главният директор по реалността (CRO) се нуждае от задълбочено разбиране на виртуалната, разширена и смесена реалност. Те трябва да управляват марката, визията и мисията на компанията в множество реалности. CRO трябва да има стратегия за поставяне на компанията в най-подходящите реалности, като същевременно развива бизнес перспективи във всяка реалност, като изучава икономическите тенденции и възможностите за приходи за всяка реалност.

Специалист по създаване на човешки органи:

Към края на класацията завършваме с една наистина фантастична професия от бъдещето. Във връзка с увеличаването на трансплантациите (на всеки 12 минути се включва по още един човек, нуждаещ се от трансплантиране на орган), и съществуването на “черен пазар”, необходимостта от изкуствено създаване на органи от стволови клетки и други материали, все още непознати на науката, е безспорна. С дейността ще са заети биолози, биоинженери, генетици.

Аеронавти:

Това са хора, които евентуално ще превозват хора в космоса. Екскурзионните пътувания в космоса ще зачестят в недалечното бъдеще, затова ще възникне необходимост от обучение на този вид пилоти.

Мениджър дронове:

Известният футуролог и старши съосновател на Imaginexxus, Мит Мортлок, смята че дроновете ще загубят своята новост и ще станат вездесъщи. Експертите ще трябва да установят и наложат стандарти за придобиване и поддържане на флота от безпилотни летателни апарати.

Повече за професиите на бъдещето от Cathy Hackl и Lily Shnyder може да разгледате ТУК.

А коя е най-странната позиция, с която Вие сте се сблъсквали?