10 съвета как да маркетирате вашето публично събитие с почти 0 бюджет

15.03.2021

Вложили сте много време, ресурси и пари в планирането на вашето събитие  и искате да се уверите, че то ще бъде добре посетено, така че цялата вложена енергия, работа и време да ви се отплатят. Често обаче се получава така, че по-голямата част от бюджета вече е насочена към реализиране на самото събитие и покриване на разходи свързани с персонал, наеми и т.н. а са заделени малко средства за маркетинг в последния момент. 

Маркетингът е важен, не го подценявайте! За кампания без никаква реклама, ще ви трябва доста силен нетъркинг, но и той няма да е достатъчен.

Добрата новина е, че ефикасността, не винаги е свързана с голям бюджет. 

Ето 10 добри идеи от екипа на www.partymanagement.bg за това как да маркетирате вашето публично събитие с почти 0 бюджет.

1. Ключови думи и хаштагове
Правилният подбор на ключови думи е половината от успеха при използването на хаштагове, а именно те ще увеличат обхвата на аудиториятa ви. Когато избирате хаштаг се поставете на мястото на целевата аудитория, публикацията ви трябва да съвпада с очакванията им. Може да ги използвате във всяка една социална медия, в която компанията ви се позиционира (Linked IN, Facebook, Instagram), но се убедете, че сте избрали правилните хаштагове и не прекалявате с тяхното използване.

2. Използвайте посланици
Да си бранд амбасадор означава да промотираш продукти и услуги на дадена компания. В повечето случаи амбасадорите са известни лица, които в случая вие не може да си позволите. Затова пък може да използвате за ваши посланици служителите си, партньорите си и дори клиентите си. Ще видите, че колкото и малка аудитория да имат, дори един техен пост ще ви докара допълнителен трафик.  Направете и инфлуенс кампанията без да се притеснявате от липсата на бюджет за хонорари, предложете им безплатни мостри от продукта си или билети, ако правите събитие.

3. Спечелете вашите приятели и познати
Какъв по-добър посланик може да имате от Вас самите. Като ивент мениджър или изобщо човек свързан по някакъв начин с организирането на събития със сигурност имате мрежа от много контакти, както онлайн така и офлайн, използвайте я!

4. Медийни партньори
Няма някой, който да не се съгласи колко важни са те. Ако съумеете да стигнете до тях, ще достигнете и до техните аудитории и техните и т.н. Може да ги намерите в лицето на различни медии - бизнес, lifestyle и т.н. Отново може да им предложите мостри или билети в замяна.

5. Споделете събитието в таргет групи
Похват, който неминуемо ще засили интереса към събитието ви. Вместо да споделяте отново и отново събитието на собствената си страница, потърсете за групи, които пасват на вашето събитие. Така например, ако правите събитие за мода и красота вашите целеви таргет групи ще бъдат тези, в които членуват повече жени, като групи за майки, детегледачки, рецепти и т.н.

6. Направете кампания в социалните мрежи
Колкото и орязан бюджет да имате, в името на успеха на събитието ви бихте направили и платена рекламна кампания, нали? Не говорим за външен доставчик или безразборно спонсориране на постове, говорим за таргетирана платена реклама в размер на 10-20 долара. Така ще може да групирате по регионално или възрастово ограничение, по определени професии, позиции и т.н. Помислете и за поставяне на cookies и pixels на страниците Ви, вършат страхотна работа, а с повече желание може да си ги сложите и сами.

7. Ремаркетинг
Ако това не е първото ви събитие, може директно да създадете аудитория от всички участници в предходните издания, така ще сте сигурни, че таргетирате хора, които вече имат интерес към това, което правите.

8. Използвайте видео обръщение
Видео съдържанието привлича и задържа вниманието много повече, а това може да подтикне и аудиторията ви към действие. Накарайте лекторите, артистите или дори някои от участниците  да направят кратко видео обръщение към аудиторията ви. Може да го направите под формата на история в социалните мрежи, публикация или реклама.

9. Персонализирани покани
Те са наистина един страхотен начин за достигане на конкретни аудитории.  Безспорно са времеемки, но ако не можете да си позволите Бизнес навигатор за LinkedIN задължително трябва да опитате.

10. Case Study: 

White Dinner е изискан градски пикник, чиято концепция гласи "Тайно място. Тайна среща." Традицията още повелява да донесеш храна и да доведеш приятел. Бяла вечеря е наше публично събитие, като през 2021 г. е 5-то му издание. Ежегодно нямаме почти никакъв бюджет за реклама, но резултатите ни са зашеметяващи. Още първото издание на събитието (2017г.) при тримесечна маркетинг кампания за ивента достигна до близо 200 000 потребителя и има 320 участници.  През 2020г., въпреки COVID-19 пандемията и страхът на хората да взимат участие в публични събития, то се ползваше с голям интерес, като преди събитието бе направена голяма инфлуенс кампания с около 10 блогъри и инфлуенсъри, които публикуваха снимка на поканата. По време на събитието имахме над 100 000 прегледа в социалните мрежи, благодарение както на всички гости, така и на публични личности като Наталия Кобилкина и много други.

В социалните мрежи събитието достигна до 283 000 потребителя в социалните мрежи, с над 5000+ ангажирания и с над 48 500+ прегледа на трейлър видеото от 2019.