Изкуството на винения етикет

11.02.2024
Разкрийте чара и изтънчеността в света на виното! Ето няколко съвета, които ще превърнат вашите глътки в изискано и приятно изживяване независимо дали сте опитен сомелиер или просто се наслаждавате на виното.

Правилната чаша:

Започнете вашето винено пътешествие, като изберете подходящата чаша. Формата и размерът на чашата могат значително да подобрят аромата и вкуса на виното:
Тънко стъкло. Добрите чаши са направени от доста тънко стъкло. Да, това е по-крехко и рискът от счупване на такава чаша е по-висок, но удоволствието от пиенето от такива чаши си заслужава.
Тънък ръб на чашата. На най-евтините чаши ще видите удебеляване на ръба, такива чаши не трябва да се вземат: това удебеляване, макар и малко, но силно влияе върху възприемането на напитката.
Извити ръбове. Правилната чаша може да бъде по – удължена или по-кръгла, но трябва да бъде непроменена-ръбовете на чашата трябва да бъдат поне малко стеснени, а самата чаша трябва да прилича на лале.
Прозрачност. Визуалният компонент е важен за изучаването и дегустацията на вино. И цветът на виното може да бъде оценен само в напълно прозрачна чаша без декоративни елементи.

Чаши за бели вина и розе

Белите винени чаши обикновено са с по-малък обем. Могат да се разделят на две категории:
За свежи и не отлежали (за совиньони, Ризлинг, Пино гри и други) е подходяща класическата форма на лале, а ла „бордо“.
За отлежали в бъчви бели вина (например, шардоне) е по-подходяща чаша, която е по-обемна с форма на топка. Буйни кремообразни, ванилови и дървесни нюанси в такава чаша играят особено ярко и интересно.

Чаши за червени вина

Има две основни форми: Бордо и Бургундия.
Бордо форма – това е голямо лале, тези форми са подходящи за вината от региона на Бордо, за вина от сортовете каберне совиньон, мерло, санджовезе, темпарнийо, цвайгелт, сира (шираз), зинфандел, както и за Кианти, Риоха, Брунело ди Монталчино.
Бургундски чаши - обемни и заоблени, подобни на топки, в такива чаши сортовете Пино ноар, Небиоло, Nerello Mascalese са добре разкрити. Тези сортове са нежни и деликатни, а голяма кръгла чаша идеално натрупва аромати на такива вина.

Чаши за пенливи вина

За добрите пенливи вина отдавна е измислена форма, която е кръстоска между „флут“ и чаша бяло вино. Такава чаша има разширение в средата и по-широк ръб, благодарение на който можете да спуснете носа в чашата, за да се насладите на аромата. Наливайте пенливо вино в такива чаши наполовина, а не до ръба, както е обичайно за флюте.

Перфектното количество:

Някога чудили ли сте се колко #вино да налеете? Идеалното количество обикновено е 140мл. Това позволява правилна аерация и ви дава възможност да оцените характеристиките на виното без да претоварвате небцето си.

Дръжте чашата си правилно:

Избягвайте да затопляте виното с ръцете си.
Дръжте чашата за столчето. Това не само предотвратява отпечатъците от пръсти върху купата, но също така поддържа температурата на виното, гарантирайки, че ще го изживеете така, както е предвидил винопроизводителят.

Завъртането и Мирисът:

Внимателно завъртете чашата си, за да аерирате виното и да освободите букета му. Подушете го добре и разпознайте различните аромати. Тази стъпка позволява да се свържете с виното на по-дълбоко ниво.

Отпиването:

Когато става въпрос за отпиване, стремете се към малки, умишлени глътки. Оставете виното да покрие небцето ви и обърнете внимание на неговата текстура, киселинност и ароматен профил.
За дамите: Внимавайте да не оставите отпечатък от червило върху купата. Използвайте матово червило или попийте със салфетка преди да отпиете.

Етикет за "Наздраве" и поръчване на още вино:

В повечето заведения за хранене не е обичайно да вдигате чашата си за вино, за да посочите, че искате още вино. Ето някои подходящи начини да поискате още вино:
Осъществете зрителен контакт със сервитьора си. Повдигнете леко празната чаша за вино от масата или я наклонете леко.
Дискретно движение с ръка, като леко помахване или леко повдигане на показалеца, също може да означава, че искате още вино.
Също така не е учтиво да се протягаме през масата - може с дрехата си да закачите храна, обърнете чаши по масите. За да дадете наздраве е напълно достатъчно да погледнеш някого в очите и да си повдигнете чаша с леко накланяне на главата.

Произход на сортове грозде и специфики в регионите:

Борбата за любителите на вино и ексклузивността налагат цели региони да регистрират използването на едно име като произход само за от този регион, защото е станало нарицателно за качество. Например Шампанско може да се нарече само виното, произведено в провинция Champagne (Франция), всичко останало е „пенливо вино“.
Има много сортове грозде, някои от които са с произход една държава, но са изцяло пренесени и се отглеждат в друга. Например такива са така известният сорт Глера (Glera) за производство на просеко, който се твърди че реално е с произход Словения, но именно Италия стана популярна с него и Просекото. Отглежда се основно в няколко района, като поизхода се обозначава с DOC (Denominazione di origine controllata) като Просеко Тревизо, което се произвежда в едноименния район и DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) като Conegliano и Valdobbiadene и е известен като Prosecco Superiore DOCG.
Друг подобен сорт грозде е любимото ни червено Карменер. То е червен винен сорт грозде, произхождащ от Франция, но е пренесен и се отглежда основно в Чили, където процентното му предимство пред другите сортове е доста голямо.
Друг интерес факт е защо Бордо е най-прочутият винарски район в света? Бордо води по площ с лозята си. Това е най-голямата област за вина с контролирано наименование за произход с над 120 хиляди хектара има повече лозови насаждения от тези в Германия и 4 пъти повече от Напа Вали (Калифорния). Почти всяка втора бутилка особено с червено вино по света е с произход от Бордо.
Почти всички вулканични райони и особено островите имат собствени сортове грозде, защото почвите там са много плодородни (такъв район в България е и около Мелник). Това създава специфичен тероар и съответно сортовете по света са безкрайно много, за които дори не сте чували, но са страхотни и уникални.

Най-популярните сортове вино:
Сортове бяло вино:
Сортове вино, които са с произход само в България или разпространени в специфични географски зони:
Врачански мискет /Сандански мискет / Димят / Тамянка /
Мускат / Ризлинг / Пино Гриджо / Пино Блан / Шардоне / Семийон / Вионие / Совиньон Блан / Требиано (Ит) / Верментино (Ит)

Сортове червено вино:
Каберне Фран / Карменер / Мерло / Malbec / Сира / Пино Ноар / Primitivo /
Сортове вино, които са с произход в България, което ни прави уникални на винената географска карта:
Мавруд / Рубин / Широка мелнишка лоза / Мелник / Гъмза / Памид

Сортове и видове „пенливо вино“:
Шампанско може да се нарече само виното, произведено в провинция Champagne (Франция), всичко останало е „пенливо вино“. Балончетата газ са следствие естествена ферментация на виното. Произвежда се по „Традиционен“ метод (те могат да отлежават) и „Шармат“  (като просеко, зект), който не е подходящ за отлежаване – те са свежи и се консумират бързо.
Prosecco  се произвежда основно от италианския сорт Глера, с чист, свежи аромат, отлежава само няколко месеца, докато Valdobbiadene Superiore може и няколко години. Просекото бива „spumante“ и „frizzante“ (според газировката).
Cava е младо пенливо вино от испански сортове (минимум 9 месеца отлежаване)
Резерва (15+ месеца) и Гран Резерва (30+ месеца)
Шампан - отлежава минимум 12 месеца, най-често е отлежало 3 или 4 години, а някои достигат и до 10 години.
Според наличието на захар може да бъдат сухи и полусухи и сладки (Brut Nature (няма добавена захар) и постепенно се увеличава сладостта им Extra Brut (до 6 гр./л.), Brut, Extra Dry, Sec, Demi-sec и Doux (50 гр./л.)

Съчетаване на вино и храна:

Основните правила са бяло и розе към бели меса, риба и морски продукти, салати и твърди сирена, докато червените допълват чудесно.
Шампанско и пенливи вина:
Пенливите вина са идеални за първа глътка и така наречения welcome drink” и вървят чудесно с ордьоври като стриди, със скариди, омари и миди и може би е най-добрият приятел на сьомгата. Не случайно, в много менюта може да откриете че скариди и сьомга често са приготвени от готвачите със сосове с “шампанско”.
Разбира се, идеално допълват сирена и десерти.
Шардоне:
Дъбово шардоне: Съчетава се добре с кремообразни ястия като паста Alfredo, омар или печено пиле.
Шардоне необработено: Допълва по-леки ястия като риба на скара, пилешка салата Цезар или ястия с цитрусови аромати.
Совиньон блан:
Тревист совиньон блан: Подхожда добре на козе сирене, салати с винегрет или ястия със зелени зеленчуци.
Цитрусов совиньон блан: Върви добре със севиче, стриди или скариди на скара, както и с маслени сосове като Холандез.
Ризлинг:
Сух ризлинг: Съчетава се добре с пикантни ястия като тайландска или индийска кухня, както и с по-леки морски дарове.
Сладък ризлинг: С пикантна храна, като пикантни азиатски ястия или пикантно барбекю.
Пино Гриджо/Пино Гри:
Леки и свежи ястия като салати, морски дарове и обикновено пиле или пуйка на скара.
Розе:
Универсално и се съчетава добре с различни храни, включително салати, зеленчуци на скара, морски дарове и леки тестени ястия.
Пино Ноар:
Допълва ястия като печено пиле, сьомга на скара и земни вкусове като гъби и трюфели.
Мерло / каберне фран:
Съчетава се добре с меса на скара, паста с червен сос и ястия с доматени сосове.
Каберне Совиньон:
Обилни ястия като пържола, агнешко и други червени меса, както и с ястия със синьо сирене.
Сира / Шираз:
Съчетава се добре с меса на скара, барбекю и ястия със смели и пикантни вкусове.
Зинфандел:
Върви добре с меса на скара, особено такива с барбекю или пикантен вкус.
Мавруд / Карменере / Малбек:
По-тежки червени вина, които вървят чудесно с телешко, ястия с гъби и сос Сос „Еспаньол“ (сосове получени от продължителното печене и готвене на меса).