Родопска песен II: От Дяволската пътека до Самодивско пръскало и екопътека Лъката-Струилица-Калето

06.09.2018
Дяволската еко пътека е едно от сравнително новите открития в Родопите. Пусната е през 2015 г. и за много хора е все още не толкова позната. Съставена е от 2 кръга - Голям (дължина 10,2 км) и Малък (3,8 км), като малкият кръг се взима за около 2 часа до 2,5 часа, като може да се стигне и директно до Ягодинска пещера, ако натоварването ви е ок. 

Има два подхода към Малкия кръг на Дяволската пътека – откъм село Борино и откъм Буйновското ждрело. Ние стартирахме от с. Борино и направихме нещо като малкия кръг на малкия кръг :)
Тъй като бяхме с малки деца, които ги беше страх да се качват и спускат по стръмните дървени пътеки.
А то си е за страх.... Не за друго, но денивелацията е около 800 метра от най-ниската точка е от 945 метра е откъм изхода към  Буйновското ждрело, до най-високата – на 1356 м. на билото на Тепе баир. В зависимост от сезона и дали е валяло и е мокро, то дървените стълби може да бъдат доста опасни и хлъзгави.
Изберете хубав слънчев ден и ще се насладите много на мястото. 
На паркинга на с. Борино до музея на катрана се спира безплатно. Оттам започва съвсем равна пътека с голяма дървена арка.  Прехода в началото на екопътеката е доста равен, дори може да се направи с колело, ако решите да се разходите само до Дяволският мост (около 30-40 мин.). 
Дяволската екопътека е страхотен микс от естакади, дървени стълби и дървени мостчета, панорамни гледки към водните каскади и скалните масиви на Дяволският мост и Буйновското ждрело и Чатак дере.
Първите 20 минути вървите по съвсем равен маршрут, който е по-скоро преход до старта на "малкия кръг на ада". Пътят е сред зелени поляни и гората, покрай румоленето на река Чатак дере, като ще видите вляво и “Златната върба” - Дървото на късмета, за което се казва, че в корените му са открили 150 златни монети. Може да хвърлите монетка за късмет :)  
Малко след дървен мост над река Чатак дере започва Малкия кръг.  Може да решите до започнете с Дяволския мост и водопадите или да се изкачите до Тепе баир (ако хванете пътеката след моста вляво).

Може да се мине стремглаво надолу по стълбите и под Дяволският мост над ждрелото. Дяволският мост е абсолютно естествено каменно образование. Грохота на водата наоколо и тясната дървен пътечка, правят преживяването незабравимо. За по-боязливите има вариант да го гледат отгоре и да приседнат на специална площадка с пейки над моста. 

Много тесни мостчета и стълби, на които ще се наложи да се разминавате и с други хора. Този етап на спускане към Буйновското ждрело, завършва в една от най-ниските части на Дяволската пътека, която е и изход / или пък вход ако сте започнали оттам пътеката, а не като нас от с. Борино. Принципно се изминава за около 60 минути. Следва етап на изкачване, към билото на Тепе баир по тясна пътечка в гората, която завършва със стръмни дървени стъпала. Към края има и място за по-панорамна гледка и може дори да се види в далечината площадката на Орлово око.
Ако решите да не правите целия малък кръг, то може след кратката и приятна разходка до Дяволският мост, да се върнете обратно и да отскочите с колата до някоя от другите забележителности в района - Орлово око, Ягодинска пещера или като нас - да отидете до стартовата точка на екопътека Лъката - Струилица - Калето.

Една страхотна екопътека е екопътека Лъката - Струилица - Калето. 
Много добре поддържана, равна и става и за вело-преход. Ще кажете, като е равна какво и е толкова специалното? Уникална е :)
Започва покрай СПА Комплекс "Струилица" и върви покрай река Струилица, има много беседки и огнища, където може да си направите барбекю. Стигате до дървена къщичка вдясно на пътеката, по която ако поемете нагоре през гората ще стигнете до чудния водопад Самодивско пръскало.
Падът на водата е общо около 70 метра. Намира се в поречието на река Девинска. Първият пад е с височина от 25 m, а вторият – 45 m.
Изкачването е доста стръмно, по хлъзгава кална пътека в гората. Трудна е, но си заслужава гледката! 

 Слизайки обратно трябва да завиете вдясно, от къщичката, за да продължите прехода по екопътеката.
И ето, че стигате до тази красота, сред румора на реката, заобиколени от зеленина и невероятни скали! 

Разходката по тези прекрасни мостчета продължава поне още 20 минути сред вода, зеленина и скали в посока Калето. маршрута не е кръгов, така че връщането е обратно по същия маршрут.
Общо с качването и връщане от водопада, не отнема повече от 2 часа.