Родопска песен I: Язовирите на Родопите

06.09.2018
Из Родопи има много прекрасни маршрути, представяме ви една 2-дневна родопска одисея, през няколко от най-интересните язовири в Родопите.
Стартираме от София рано сутринта в посока Велинград и язовир Батак. След около 2 часа път сме там и пред нас се разгръща "морето на Родопите" - 6-тия по големина язовир у нас.

Язовир Батак е може би най-любимият ни язовир за почивка, къмпинг и водни спортове  като кану-каяк, с прекрасна гледка. Все още ниската надморска височина (1100+м), както и  откритото пространство с ниско-планиннски релеф, го прави изключително топъл, слънчев  и приветлив. 
Наоколо може да се спи в десетки малки хотелчета и вили, в курортнотно селище Циговчарк, в х-л Хебър, х-л Парадайс, вилното селище в с.Дорково със страхотни модерни двуетажни къщички или още по-добре - под открито небе, на палатки в къмпинга на язовир Батак. Той предлага топли душове, wi-fi, дървени беседки и ослепителна гледка към язовира и островчето. Пием по кафе и продължаваме към Широка Поляна и Голям Беглик.

След около 50 мин. път (40 км) сред криволичещи завои сме вече при язовир Широка поляна.
Лятото, когато е топяща жега, сигурно е приятно да си там, защото е по-сенчесто, но в есенен ден ни се стори много усойно. Изглежда призрачно, заобиколено от борови гори и стелещи се чести мъгли, които ту се спукат, ту се вдигат и с цялата тази свръх тишина наоколо, в която понякога дори не чуваш птички да прехвърчат. Не ни допадна. Въпреки уникалните си островчета и пейзаж, особено от орлово око (или погледнато с дрон), Широка поляна ми е много призрачно усойна, за човек търсещ слънце и топлина. На много места ни се стори замърсено. Къмпингуващи наоколо хора, не си изхвърлят където и както трябва боклука, всеки си е препреградил и обособил нещо около караваната или палатката.
Продължаваме към язовир Голям Беглик.
Още едно мистично и очарователно място в Родопите. Изпъстрено с островчета и борови гори.


Продължаваме към язовир Доспат, който е крайната ни точка за деня. При този маршрут, от Голям Беглик към Сърница и яз. Доспат, пътя ни води до уникална панорамна точка....сякаш лапите на див великан са откъснали парченца от земята и са описали извивките на язовира.....

Пристигаме във "ваканционно селище Ива", което се намира близо до известната  "Романтика" на язовир Доспат. Къщички в гората с гледка към езерото, свири тиха класическа музика, а ние разпъваме кошница за пикник на поляните пред езерото, с гледка към залязващото слънце над Сърница, което обагя в златисто градчето и хълмовете.

За да е още по-невероятно и красиво, имаме честта да наблюдаваме как рибки играят и кръжат наоколо. Разбира се, цялата тази идилия е нарушаване от глъчта на дечурлигата, но все пак.... по чаша вино и такава приказна вечеря си заслужават целият ден път.  
На следващата сутрин, нагостени с родопски колачи и подкрепени с чай и кафе, се отправяме към чудни еко-пътеки, последвани от още един язовир на връщане към София..... Въча. 
Когато за първи път видях яз.Въча преди 6 години не вярвах, че такава гледка съществува.
Беше като любов от пръв поглед. Сега, язовир Въча ни се стори също толкова запленяващ.

На място може да си наемете моторни лодки срещу 10 лв. на час., като това е само една от атракциите във водоема както и риболова. А какво ще кажете за нощувка в една от плаващите къщи? Повечето събират от 8 до 14 гости и се наемат срещу сумата от 350 лв/вечер. А ако решите само да спрете за снимка, то най-доброто панорамно място е при комплекс "Чилингира". Заслужава си!  
Язовир Кърджали е уникален и заслужаващ внимание също. За него, ще подготвим специална отделна статия с интересни факти :)